Hoppa till sidans innehåll

Historik - Farstanäset


ASEA-stugan byggdes i slutet av 1930-talet och användes som semesteranläggning av ASEA:s anställda. Den donerades till Mäster Olofsgården 1959.

1976 bildades en stiftelse, Farstanäsets Friluftsgård, av Friluftsfrämjandet i Farsta och dåvarande orienteringsklubben Rävarna. Stiftelsens syfte var att arrendera och förvalta friluftsgården och upplåta denna till OK Rävarna och Frilufts-främjandet. När den nybildade stiftelsen övertog anläggningen 1976 bestod gården av två förfallna hus, dels en serverings-byggnad och dels en vedeldad enklare bastubyggnad. Byggnaderna var då i ett mycket dåligt skick och något underhåll hade enligt uppgift inte förekommit sedan 1945.

Stiftelsen Farstanäsets Friluftsgård förvaltade gården fram till 1994, då stiftelsen likviderades p.g.a. att driftbidragen från Stockholms stad upphörde. I samband med likvidationen överlät stiftelsen alla sina rättigheter och skyldigheter på Orienterings-klubben Södertörn, som varit huvudsaklig användare av gården sedan 1982. Klubben bildades genom en sammanslagning av OK Rävarna, Farsta OK och Rågsveds Scouters Orienteringsklubb. Friluftsfrämjandets intresse för gården hade successivt upphört och deras medverkan avslutades helt 1994. Främjandet avstod därmed sin del i den likviderade stiftelsen och OK Södertörn blev ensam arrendator och ansvarig brukare av gården. OK Södertörn har sedan 1994 stått för alla driftskostnader för gården och även svarat för underhåll och skötsel.

1997 köpte OK Södertörn stugorna av Mäster Olofsgården och påbörjade en invändig och utvändig första upprustning. I oktober 2008 upptäcktes en vattenskada, som påskyndade en redan planerad renovering av köket och i samband med detta lades även nytt golv i storstugan. Arbetet med detta slutfördes den 10 januari 2009.

 

Det finns inget album kopplat till denna sida.

Postadress:
OK Södertörn - Orientering
Box 148
12323 Farsta

Besöksadress:
Farstanäsets Friluftsgård Orienterarvägen 10
12352 Farsta

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: sekreterare@oksodert...

Se all info

Sponsorhuset

Om sponsorshuset 


 


Hitta ut Farsta


 Stockholm trail


Stockholm CIty Cup - Sprintorientering


OK Södertörn ingår i 25-manna föreningen.