Hoppa till sidans innehåll
Foto: Sigrand

OCAD för träning och kartritning


För att alla enkelt skall kunna använda OCAD för att lägga träningar och tävlingar men även jobba med kartritning så har klubben skaffat ett antal OCAD for teams. Fördelen med dessa licenser är att användare själva kan skicka vidare licensen till någon annan. Om du behöver en licens kontakta någon av de nedan och be dem skicka sin licens till dig enligt instruktionen nedan.

Om licenserna

Sedan 2018 så köper man inte licenserna permanent utan man betala en avgift per år. Från och med i år har vi valt att ta in 8 licenser, fyra av varje.

  • Dels fullicensen, OCAD for Orienteering, med vilken man kan göra allt och den skall användas i första hand till de som skall rita och revidera kartor men den är även bra om man vill göra olika modifieringar av kartor.
  • Samt OCAD CS (course setting),  vilken räcker för att göra vanliga banor och om man använder tex det verktyg som finns bland kartorna, teknikbanor-15-000-ocad-11.ocd, så kan man lägga tex korridorer och klädnypsorienteringar med flera. Anders H och Martin kan hjälpa till att komma igång med banläggning för träningar. 

Eftersom vi fortfarande har ett antal OCAD11-licenser så är det lämpligt att spara i OCAD11-format, speciellt om man tror att man vill komma åt sina filer från tex datorn på Farstanäset. För att krångla till det lite så har OCAD valt att från och med OCAD2018 inte kunna spara i tex OCAD9 som också en del av oss också har licens för så om man först spara i 11 och sedan byta till en dator som har OCAD11 och spara i OCAD9-format. Lite krångligt men det kommer nog inte hända så ofta. Standardformatet för våra orginalkartor ska vara OCAD11 tillsvidare

Licenshantering

För att det inte skall bli lite rörigt med vem som har licensen så installera den alltid med ditt fulla namn då går det i hjälp menyn i OCAD att se vem som senast installerade denna licens.

Vi kommer även tilldela en person huvudansvar för varje licens så när man inte behöver licensen mer så skickar man tillbaka licensen till den som är huuvdansvarig. Den huvudansvariga skall vara någon av de personer som ofta använder våra licenser och som dessutom med kort varsel kan skicka licensen vidare.

Skickar licensen gör man via OCAD i Hjälp menyn:

Där fyller man i epost adressen till den som ska ta över licensen och när mottagaren får licensen så följer man bara instruktionen i emailet för att komma igång.

OCAD Kartor

Klubbens kartor är tillgängliga via klubbens Sharepoint(Onedrive) detta kommer dock bara vara en kopia på mina orginal så lägg inte till något där då kommer det att försvinna. 

Det finns en mapp som heter inbox för kartvarianter, om det är något som ni vill dela via onedrive så gör det där och jag kan lägga till det i orginal foldern, om ni underättar mig.

Regler för OCAD och kartor:

  • Licenserna får bara skickas vidare till medlemmar i OK Södertörn. Den som har fått licensen ansvarar för den och ser till att skicka tillbaka den innan man "blir" oanträffbar eller installerar om sin dator.
  • Kartor får ej heller skickas iväg utanför klubben, det hanterar kartansvarig (se: OKS organsiation)

Huvudansvariga för licenser:

OCAD for Orientering

 
Licens Licensansvarig
18957  Martin Sigrand
18958  Lars-Gunnar Larsson
20257 Anders Hedberg
20258

Anders Jacobsson

21770

Göran Hillgren

21771

Sven Setterqvist

 

OCAD Course setting

 
Licens Licensansvarig
20259  Olle Sandén
20260  Per Franzen
20261 Tomas Holmberg
20262 Martin Sigrand(Sebastian T)

 

Admionistratör av licenser : Martin Sigrand

Uppdaterad: 07 APR 2019 18:09 Skribent: Martin Sigrand
E-post: This is a mailto link

Postadress:
OK Södertörn - Orientering
Box 148
12323 Farsta

Besöksadress:
Farstanäsets Friluftsgård Orienterarvägen 10
12352 Farsta

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: sekreterare@oksodert...

Se all info

Sponsorhuset

Om sponsorshuset 


 


Hitta ut Farsta


 Stockholm trail


Stockholm CIty Cup - Sprintorientering


OK Södertörn ingår i 25-manna föreningen.